Noen tror kanskje at en druedyrker hviler om vinteren og at en druedyrker i Norge således kan hvile seg ekstra lenge. Det er sant at akkurat nå er drueplantene et trist syn. Tørre og brune uten tegn til liv. Marka er hard som stein av telen og bare noen forvirrede småfugler tror på våren.
Men hvis det ikke skjer noe ute, får man finne på noe inne. De som fikk avling på høsten kan jo forsøke seg på vinlegging. Men det finnes også andre aktiviteter. Etablerte drueplanter må nemlig klippes ned ganske omfattende for å kontrollere vekst og fruktsetting. Man ender da opp med ganske betydelige mengder småkvist, eller pas, som det heter lenger inni fjorden. Dette er ikke boss. Dette er fremtidens druestokker!
For å beholde de ønskede genetiske egenskapene i en variant skjer oppformeringen av druer vanligvis ved vegetativ formering. En passe stor vedet stikling innholder 2 til 3 knopper og er cirka 25 cm lang, tykk som en blyant og med frisk grønn farge innenfor barken. Klipp stiklingen av like under den nederste knoppen og cirka 1 cm over den øverste knoppen og sett de(n) i en beholder med cirka 1 cm vann eller rett i en potte med fuktig jord. Du kan for eksempel dekke jorda med gladpack og stikke stiklingen igjennom etterpå. Slik slipper du å passe på at det ikke tørker ut.
Avhengig av temperaturen vil knoppene bryte etter et par uker og røttene kommer et par uker senere. Hvis man har stiklingene i vann kan man plante dem forsiktig i jord når de første røttene viser seg. Hvis man gjør disse enkle tiltakene vil man i de fleste tilfellene få til cirka halvparten av de vedete stiklingene.
Noe varianter er imidlertid verre å få til enn andre. Dessuten må alle druer igjennom en periode med kaldt vær for å spire. For å hindre at planten spirer midt på vinteren har den veksthemmere som brytes ned gradvis i kalde perioder. I tillegg kan det være problemer med plagsomme innekryp som spinnmidd. Hvis du har det på noen av stueplantene dine, bør du holde druestiklingene unna.
Ifølge mer proffe forståsegpåere kan man oppnå økt suksessrate hvis øker temperaturen til 27-28 grader, spesielt i jorda. Hvis man får plantene til å danne røtter FØR knoppene spirer slipper man at stiklingene bryker opp så mye av næringsreservene. Det enkleste er å sette dem på varmekablene på badet. Problemet er bare at der er lufttemperaturen også høy så knoppene kommer også tidligere. De fleste av oss har dessuten ikke så mye lys på badet. Det finnes også rotingshormoner som man kan kjøpe eller ekstrahere selv. Har ikke erfaring med dette, og føler ikke at behovet er så stort. Hvis man har rikelig med avkapp gjør
det jo ikke noe med litt svinn. Lykke til!
Er det riktig at brun-stiklinger skal tas i november, for så å hvile tørt, kjølig og mørkt i ca 2 mnd før de plantes rett i jord?
SvarSlett