Vin fra vest

Søk

søndag 20. februar 2011

Drueanatomi 2: Blomster og blomsterklaser

Når de latente knoppene dannes, lages anleggene for de første bladene på årskuddet samt primæranlegg som enten kan bli til tendriller eller til blomsterklaser. Det dannes 6-9 noder med anlegg for blader før knoppen går dvale til vinteren. Anleggene for tendriller/blomsterklaser dannes samtidig med forvedingen av årskuddet. Det første blomsteranlegget kommer på node 3-8 avhengig av variant. Antall blomsteranlegg varierer fra variant til variant, men er også avhengig av andre forhold. Denne differensieringen skjer først og fremst i primærknoppen og er grunnen til at blomstringen kommer senere hvis primærknoppen dør og sekundærknoppen tar over.

Snitt gjennom en latent knopp på et fjorårskudd.
P=primærknopp, S=sekundærknopp, T=tertiærknopp
Det som avgjør om det blir en knopp med blomsterklaser eller ikke er hovedsaklig mengden lys som planten får under differensieringen. Det vil si at jo mer lys den drueplante får i  denne kritiske perioden desto flere blomsterklaser til neste år. Lyseksponeringen er også med på å avgjøre hvor mange klaser som kommer per skudd og hvor store de blir. Lyseffekten kan flate ut for noen varianter. Det vil si at antallet blomster øker opp til et visst nivå og deretter flater ut. Hos andre varianter stiger imidlertid mengden blomsterklaser hele tiden fra minimal til maximal soleksponering.
Temperaturen under differensieringen virker også inn. Blir det for kaldt  under differensieringen (<20 grader) blir det færre og mindre klaser og blir det for varmt (>30 grader) skjer det samme. Studier som viser dette er imidlertid gjort på mer varmekrevende sorter og resultatene fra disse er nok ikke direkte overførbare på de mer kuldetolerante sortene vi kan dyrke her i Bergen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar