Vin fra vest

Søk

torsdag 17. februar 2011

Fakta om druer

Det ikke lett å få oversikt de ulike druesortene som er å få tak i. De man kjøper i hagsenter er ofte dårlig og feil merket og dessuten selges vanligvis sorter som ikke egner seg for Norge. I hvert fall ikke på friland.

Det finnes mange druarter og mange tusen druevarianter. Den mest kjentedruearten, Vitis vinifera, er en del av plantefamilien Vitaceae som igjen inneholder flere slekter hvorav vitis er en av dem. Vitis vinifera er den europeiske druen og den som vanligvis dyrkes kommersielt. Det finnes imidlertid en rekke andre arter som bør nevnes siden disse enten er krysset inn sammen med vinfera, dyrkes kommersielt i andre regioner eller brukes som røtter som vinfera podes på.

Det overrasker kanskje noen at ulike arter kan krysses med hverandre og gi fruktbart avkom (jfr: historien om hest, esel og muldyr), men definisjonen av en art er mer flytende enn som så.

Bare for å vise mangfoldet av arter kan dere se på denne listen:

V. acerifolia, V. adenoclada, V. aestivalis, V. amurensis, V. × andersonii, V. arizonica, V. balansana, V. barbata, V. bashanica, V. bellula, V. berlandieri, V. betulifolia, V. biformis, V. blancoi, V. bloodworthiana, V. bourgaeana, V. × bourquina, V. bryoniifolia, V. californica, V. × champinii, V. chunganensis, V. chungii, V. cinerea, V. coignetiae, V. davidii, V. × doaniana, V. erythrophylla, V. fengqinensis, V. ficifolia, V. flexuosa, V. girdiana, V. hancockii, V. heyneana, V. hui, V. jacquemontii, V. jaegeriana, V. jinggangensis, V. kelungensis, V. labrusca, V. lanceolatifoliosa, V. lincecumii, V. longquanensis, V. luochengensis, V. menghaiensis, V. mengziensis, V. monticola
V. mustangensis, V. nesbittiana, V. × novae-angliae, V. palmata, V. peninsularis, V. piasezkii, V. pilosonerva, V. popenoei, V. pseudoreticulata, V. retordii, V. riparia, V. romanetii, V. rotundifolia, V. rupestris, V. ruyuanensis, V. shenxiensis, V. shuttleworthii, V. silvestrii, V. sinocinerea, V. × slavinii, V. tiliifolia, V. treleasei, V. tsoii, V. vinifera, V. vulpina, V. wenchouensis, V. wilsonae, V. wuhanensis, V. xunyangensis, V. yeshanensis, V. yunnanensis, V. zhejiang-adstricta

OK. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg fant denne listen på Wikipedia og at den således kan være mangelfull eller innholde dobbeltføringer (Samme art med to navn) eller variantnavn, men poenget mitt er at en drue er ikke bare en drue. Det er en ekstrem variasjon både på artsnivå og mellom de utallige registrert og uregistrerte variantene.

Noen av disse artene skal jeg snakke om senere i mer detalj. Jeg vil her bare nevne V. amurensis, V. coignetiea, V. labrusca, V.riparia og V. sylvestris.

Spørsmålet "Hvilken type drue er dette?" er derfor ikke så enkelt og svaret: "Denne er blå."gir ikke mening.

1 kommentar: