Det er heldigvis slik at det er en del som allerede har gjort mye arbeid med å teste ulike druesorter for norske forhold. Arild Syversen i Asker har i 20 år testet ulike sorter og har sett på noe sånt som 200 sorter. Han har blant annet sett på vinterherdighet, modning og smak og foretatt et utvalg. Listen han oppgir på nettsiden sin er de sortene som har kommet gjennom nåløyet.
Nå er det dessverre slik at vi her vest ikke har det samme sommerklimaet som de har i Asker. Som du kan se av normalkurvene i bildene under har Asker varmere sommer, tørrere høst og kaldere vinter, men (sannsynligvis) med bedre snødekke.
Forløpig har ikke jeg drevet på så mange år at jeg kan komme med en uttømmende liste over hvilke sorter som fungerer eller ikke fungerer her i Bergen, men jeg kan kanskje komme med litt supplerende opplysninger til Syversens erfaringer.
I tabellen angir jeg noen sorter som defineres som supertidlig og veldig tidlig. Skal vi få noe til på friland her, tror jeg vi bør skjele til slike sorter. Siden jeg ikke har store testområder til rådighet er noen av erfaringene mine basert på enkeltplanter, noe som selvfølgelig gir store rom for usikkerhet. Opplysningene om navn, tid for modenhet, farge, bruk og herdighet er hentet fra Syversen. Mine erfaringer er gitt i kolonnen helt til høyre. Jeg har selvfølgelig ikke kunnet teste at plantene virkelig tåler de vintertemperaturene som er angitt siden det vel aldri blir så kaldt her, men der plantene har tålt vinteren dårligere enn forventet, har jeg angitt dette. Grunnen til at de har tålt den dårligere tror jeg, som tidligere nevnt, skyldes dårlig avherding på høsten og ikke vår strenge vinter. Der har jeg også angitt hvilke sorter som jeg har funnet på lokale hagesentra. Etter hvert som jeg få mer erfaring kommer jeg til å gi mer utførlige opplysninger om modningstid, vinterherdighet, smak og sukker/syrenivåer.
Supertidlige sorter: | |||||
Navn | Moden | Farge | Bruk | Herdighet | Erfaring |
Hassansky sladki | 20. sept | Blå | Spise, saft,rose | -35C | Som angitt, kjøpt hagsenter |
Skandia | 20 sept | Blå | Spise, rødvin | -35C | Senere modning, svakere vekst |
Veldig tidlige sorter: | |||||
Kuzminski sinni | 25. sept | Blå | Spise, rødvin, saft | -30C | Kjenner ikke |
Korinka russkaja | 25. sept | Gul | Spise, rosiner | -25C | Kjenner ikke |
Solaris | 30. sept | Gul | Spise, god hvitvin | -22C | Mindre herdig. |
Alioshenkin | 30. sept | Gul | Spise | -20C | Senere. Mindre herdig |
Zilga | 5. okt | Blå | Spise | -40C | Som angitt. Kjøpt hagesenter |
Sukribe | 5. okt | Gul | Spise | -30C | Som angitt. Kjøpt hagesenter. |
Somerset seedless | 5. okt | Rød | Spise | -35C | Svak vekst. Kjenner ikke modning |
Triomphe d' Alsace, Madeline Angevine and Rondo are suppose to be for wine and eating in cool climates.
SvarSlett