Vin fra vest

Søk

fredag 25. mars 2011

Hvordan klippe drueplanter?

Det finnes svært mange måter å klippe en drueplante på og mange av metodene har fine, uforståelige navn. Terminologien ser også ut til å variere om man er i engelspråkelige eller fransktalende land. Istedenfor å snakke om metode med en gang så synes jeg imidlertid det er viktig at du vet hva du vil med din drueplante. Hvis du ikke er interessert i druene, men bare vil ha en klatreplante til å dekke en stygg mur så er det kanskje likegyldig om du klipper den eller ikke, for eksempel.

Hvis du ønsker å få til gode druer, så må du klippe drueplanten, men igjen så blir det et spørsmål om hvor du skal plante den, om du ønsker en stor plante som skal klatre oppover veggen eller i en pergola eller om du ønsker å ha den på friland plassert i sirlige rader. Hvis du vil prøve deg på sorter som klarer den norske vinteren dårlig, kan det dessuten være en ide å klippe den slik at den lett kan dekkes til eller graves ned om vinteren. Dette gjelder faktisk ikke for så mange planter som er noen vits å dyrke i Norge, men praktiseres gjerne i land som har både kaldere vinter og varmere sommer enn detvihar her. Hvid du skal ha den i et drivhus er det viktig å tenke på å få mest mulig ut av den lille plassen du har tilgjengelig samtidig som at planten ikke tar over hele drivhuset.

Dessuten vil ulike drueplanter reagere ulikt på klipping. Noen skal klippes mye tilbake. Andre mindre. Jeg har lest en plass at planter som vokser mye skal klippes lite og planter som vokser lite skal klippes mye, men jeg skjønner egentlig ikke helt hvordan det regnestykket kan gå opp i lengden.
Til syvende og sist er vel dette noe man må prøve seg frem til, men det finnes heldigvis en hel rekke  kjøreregler og ulike metoder som er funnet på før.

Frem med saksen. Her må det trimmes!

Hvis man snakker om å dyrke på friland med cirka 1,5 meter mellom hver plante kan man anslå at man trenger cirka 20 knopper per plante med en vanlig vinifera. Og det er her jeg tror hemmeligheten på hvordan man skal klippe druene sine. Man må finne ut hvor mange knopper som man vil la være igjen på planten og klippe deretter. Hvis man skal ha tilsvarende avling på en fransk hybrid bør man som regel legge til 10 knopper og er det en ren amerikansk variant bør man hos noen sorter som får svært få og små klaser la 40 knopper være igjen.

Fremdeles uten å snakke om klippemetode så vil jeg nevne et annet viktig poeng. Knoppene på fjorårskuddet er ikke likeverdige. Det vil si at det ikke alle som får blomster og noen får mindre blomsterklaser enn andre. Soleksponeringen året før har selvfølgelig svært mye å si, men det er fremdeles slik at en del av de franske hybridene ikke setter blomster før 4-5 knopper fra basis. Hvis man da klipper fjorårskuddet tilbake til 2 knopper får man svært lite druer. Hos disse variantene bør man velge en metode hvor man bevarer lange fjorårskudd.

Forvirret på et høyere nivå? Neste gang lover jeg å komme med konkrete klippetips.

2 kommentarer:

  1. En gang i fremtiden når vi kommmer i orden her skal jeg ha druer. Virker jo veldig eksotisk å kunne gå og plukke sine egne klaser..
    Jeg delte en lenke hit til bloggen fra moseplassens facebookside, det er sikkert noen flere der ute som vil høre litt om druedyrkning :)

    SvarSlett
  2. Hei, ser at mange har funnet bloggen min via din. Takk for hjelpen. Kjekt å ha noen lesere.
    Tenkte at det kunne være morsomt for andre å få vite litt mer om hvordan dryedyrking i på vestlandet kan gjøres og at det er mulig hvis man bare velger de rette sortene og gjør noen tilpasninger.

    SvarSlett