Vin fra vest

Søk

fredag 6. mai 2011

Manglende nattefrost

Etter godværet kommer alltid de grå dagene. Forsåvidt er ikke grå dager og regn problemet for tiden. Det er klarvær og vindstille som er den store, stygge ulven. Flere på øst- og sørlandet som dyrker druer i mye større stil enn meg har sendt dystre meldinger om nattetemperaturer ned mot minus to grader. Diverse tiltak har blitt tatt i bruk. Noen har fyrt i drivhusene sine hele natten. Andre har satt ut svære byggvarmere i bunnen av druemarken.

Drueknoppene tåler forsåvidt et par minusgrader frem til de bryter. Det er imidlertid det som er problemet. Aprilværet har vært så varmt at knoppene har åpnet seg flere steder. Når det skjer er de mye mer frostutsatt. Selv om primærknoppen fryser på grunn av nattefrost er ikke alt håp ute. Som regel er det en del knopper som ikke har brutt og disse er like fine. I tillegg vil sekundær og tertiærknoppen også klare seg fint. Blomstringen blir imidlertid forsinket og avlingen redusert. I et marginalt klima som hos oss kan det bety forskjellen på avling og ingen avling.

Flere steder hvor de dyrker druer kommersielt kan nattefrost om våren være ødelggende økonomisk. Spesielt plagsomt er det i områder hvor det er fare for nattefrost lenge etter at druene kommer i vekst. Derfor er det forsøkt å få frem vinterherdige druer som også bryter senere om våren. Viniferasortene er ikke spesielt vinterherdige, men de trenger en lenger varmeperiode enn mange andre druearter før de bryter siden de er tilpasset Europas ustabile vårvær. Således har de en naturlig beskyttelse mot nattefrost.

Under følger en oversikt over temperaturene på to lokaliteter hvor man dyrker druer på øst og sørøstlandet. Det er her to uker mellom vekststart på druene (Dagsgjenomsnitt 10 grader) og siste frostnatt. Ikke ideelt for druer som bryter raskt.
Et sted på østlandet
Et sted på sørøstlandet
Det er her ENDELIG fordelen med å dyrke druer på vestlandet viser seg. Her har det også blitt kaldere, men temperaturen har aldri gått under null. Enkelte plasser lenger inne i landet har det kanskje oppstått lokale frostlommer, men dette unngår man ved å la være å sette plantene sine på de mest utsatte stedene.


Et sted på vestlandet (Bergen, selvfølgelig)
Som tidligere nevnt er det for eksempel uvanlig at det er skikkelig nattefrost (killing frost, som det heter) etter 20 april i Bergen. Dette kan vi muligens utnytte ved å dekke druene med vekstduk tidlig på våren. Dette hever temperaturen 2-3 grader og gjør at druene kommer i vekst tidligere. I teorien skulle det gi tidligere modning, men det gjenstår å se.
Det er heller ikke åpenbart når det er lurt å dekke til. Jeg har derfor eksperimentert litt med å dekke til noen drueplanter 1. april og noen 20 april mens andre forblir udekket. Planen er at plantene skal være tildekket til etter blomstring siden høy temperatur under blomstringen også er viktig for fruktsetting. Jeg har brukt uflettet vekstduk av billigste sort fra Biltema/Clas Ohlson i den tro at den vil såpass skadet av årets bruk at gjenbruk til neste år likevel ikke er aktuelt. Jeg lover å komme tilbake med en bedre beskrivelse av hvordan jeg har dekket til druene i et senere innlegg.

Så får vi se, som det heter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar