Vin fra vest

Søk

tirsdag 17. mai 2011

Tildekking med vekstduk

Som tidligere nevnt er høsten i Bergen og mange andre steder på vestlandet problematisk på grunn av mye nedbør. Dette er generelt ugunstig for en plante som vil ha "mykje lys og mykje varme," men spesielt negativt under modningen av druene hvor det både gir økt soppvekst, sprekking og lavt sukkerinnhold. Det er selvfølgelig ønskelig å finne sorter som tåler regner bedre på lang sikt, men på kort sikt kan det være et poeng å unngå hele problemet ved å prøve å druene modne tidligere.
I Bergen har vi en relativt lang, mild vår med liten fare for nattefrost etter midten av april. Vi har også mye lys. April tilsvarer sein august tidlig september med tanke på mengde dagslys. Problemene er bare at temperaturene er for lave og at man kan få episoder med lett nattefrost (0 til -1) på enkelte plasser.
Det er her det kan lønne seg å dekke plantene med vekstduk. Vekstduken hever temperaturen 1-3 grader i snitt samtidig som den beskytter mot nattefrost. Den ekstra varmeeffekten er selvfølgelig best når solen skinner, og det fine med våren i Bergen er at det er den tiden av året solen skinner mest. I alle fall er det den tiden av året det regner minst...
Som tidligere nevnt, når snittemperaturen i Bergen 7 grader cirka fra 20 april. Hvis man dekker med duk, kan man da forvente opp mot 3 graders temperaturstigning og dermed få druene i vekst noe tidligere.
Avhengig av druesorten man har, trenger de i sum 24-29 døgngrader fra de begynner å vokse til knoppene spretter. Det vil si at hvis gjennomsnittsstemperaturen er 12 grader etter vekststart, så vil det fremdeles ta rundt to uker før knoppene spretter ((12-10)x14=28.). Sannheten er selvfølgelig at temperaturen ikke stiger jevnt, men kan fluktuere mellom 20 og 0 grader i slutten av april. Når den går under 10 grader tar det i tillegg litt tid før veksten kommer i gang igjen. Her kan også duken være nyttig i og med at den reduserer mengden og lengden av temperaturfall under 10 grader.
I vår var første dag over 10 grader i snitt i Bergen 11 april. 30 april var det 24,5 døgngrader. En del av de tidlige sortene som Skandia, Hassansky sladki, Somerset seedless, Beta og Spulga hadde da begynt å spire uten duk. Fra 2. mai kom det 5 dager med noe kaldere vær og resten av druene som ikke var dekket med duk spirte fra 6-8 mai på henholdsvis 25,5 C, 31,1 C og 40,4 C døgngrader. Temperaturene er målt på Florida og lokale forhold virker selvfølgelig inn her, men alle plantene stod på friland. Til sammenlikning hadde alle druene som stod under duk fra 1. april spirt før 29.04.
Det er usikkert om det er så mye å hente på å dekke til druene allerede fra 1 april siden det ofte er så kaldt i første halvdel av april at duken ikke er tilstrekkelig. Men for å undersøke om det er mulig er planen å gjøre forsøk over flere år hvor jeg dekker noen av druene fra 1 april, noen fra 15-20 april og lar noen kontroller stå udekket.
Jeg har foreløpig valgt å kjøpe den billigste, uvevde vekstduken fra Clas Ohlson siden jeg ikke har noen stor tro på at duken kan brukes om igjen til neste år og dessuten tror den er overpriset på hagsentra. På Felleskjøpet har de imidlertid flere ulike dimensjoner så det være aktuelt å sjekk prisene der hvis de har en bredde som passer rastene bedre.
Problemet med duken at den er skjør og at den lett blir ødelagt av vinden hvis den ikke festes stramt. Dessuten så må den festes over druerastene som ikke er tilpasset duken (Foreløpig). Duken fra Clas Ohlson er 2,5 meter bred. I år valgte jeg å bredte den over rastene for å spare arbeid med å klippen den til, men da henger den ikke helt ned til bakken. Dette gjør at man må feste den sammen nederst og mister kanskje noe varmeeffekt ved at den ikke dekker bakken. På noen planter har jeg klippet den opp og lagt den over en lavere tråd mens på andre har jeg brettet den rundt rasten i full bredde. Ved det siste tilfellet blir det mye duk til overs ogda må man feste duken i toppen.

Skuddene på Zilga er i god vekst 08.05
 Jeg bruker klesklyper for å feste duken i skjøtene, tynger den ned med steiner der den når bakken og fester den til stolpene med ståltråd slik at den ikke skal bli så lett fanget av vinden.

2,5x10 meter vekstduk brettet over den øverste tråden og festet i skjøtene med klesklyper



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar