Vin fra vest

Søk

tirsdag 8. mars 2011

Knopputvikling om våren

Kanskje du kjøper din første drueplante i vår. Da er det greit å vite hvordan den tidlige utviklingen arter seg. Litt avhengig av hvilken sort du kjøper og hvor du har satt planten,  begynner ting å skje når middeltemperaturen nærmer seg 10 grader. Når summen døgngrader nærmer seg 25-30 begynner knoppene å svelle. Først kan man se en liten sprekk i knoppen (Stadium 1), deretter ser den ut som en brun q-tipp (Stadium 2) før den begynner å strekke seg og får litt grønnfarge (Stadium 3). Til slutt kommer de første synlige bladene frem (Stadium 4). Gjennom disse stadiene blir knoppene gradvis mindre herdige mot frost, men tåler faktisk noen minusgrader fremdeles*.
På friland i Bergen har tidspunktet for knoppsprett variert ekstremt de to siste årene. I 2009 kom de tidligeste sortene til stadium 4 25. april mens i 2010 skjedde det 17. mai! Når plantene spirer så sent blir det svært problematisk å få moden frukt fordi det gjerne tar 8 uker fra knoppsprett til blomstring og 3 måneder fra blomstring til modne druer. Heldigvis er heller ikke dette regnestykket helt korrekt, og faktorer som druesort og varmeakkumulasjon i perioden er også avgjørende.
Det er imidlertid ønskelig at druer i Bergen spirer i begynnelsen av mai slik at de kan blomstre i slutten av juni. Slik får frukten nyttiggjøre seg den varmen i juli. Noen vil kanskje hevde at maifrost da vil bli et problem, men ved gjennomgang av temperaturene i april og mai i Bergen de siste 10 årene er den seneste registrerte frostnatten 21. april. Laveste nattetemperatur i april i den samme perioden var -1,5 grader.  Lokale forhold kan selvfølgelig være verre enn målingene på Bergen-Florida, men i utgangspunktet skal man jo plante druer unna frostlommer så jeg tror man kan legge vekt på disse tallene. Jeg har derfor tenkt å prøve å få mine druer til å spire tidligere ved å dekke dem med plast eller vekstduk fra slutten av april for å få plantene igang tidligere. Arild Syversen har gjort liknende med sine druer i Asker, men der kan det komme frost senere på våren så han anbefaler ikke tildekking før i siste halvdel av mai




*(Kilde: Northern winework -growing grapes and making wine in cold Climates, Tom Plocher og Bob Parke)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar