Vin fra vest

Søk

lørdag 12. mars 2011

Hvor skal man plante?

Helst burde man jo ha plantet druer i et annet land litt lenger sør, men siden vi nå en gang befinner oss 60,23 grader nord for ekvator så er det viktig å finne en plass hvor vi kan optimalisere innstråling av lys, magasinering av varme og beskyttelse mot vind. I tillegg må vi unngå lavtliggende områder hvor frosten kommer først og drar sist, såkalte frostlommer. Det er selvfølgelig de færreste som kan velge helt optimale plasser, men fortvil ikke, det finnes råd.

For det første er lurt å finne en plass med mye lys. Siden sola ikke står rett over hodene våre her nord er det derfor lurt med en sørhelling. I teorien hadde det vært lurt å finne en helling som gjorde slik at sola sto 90 grader på den, men av mange åpenbare grunner er dette umulig. For det første varierer solens vinkel til jorda ikke bare gjennom dagen, men også gjennom sommersesongen. For det andre står sola så lavt hos oss at en slik helling ville vært umulig å jobbe i. Men hvis man har en sørhelling på cirka 15 grader så ville man på sankthansaften få 15% mer sollys enn hvis området var flatt. Mot slutten av september er forskjellen enda større og det er spesielt viktig fordi det er gjerne i denne perioden druene modner. 21 september vil man få 35% mer sollys i en slik sørhelling enn på flatmark. Det motsatte gjelder selvfølgelig for nordhellinger. En nordhelling på 15 grader mottar 43% mindre sollys i den kritiske siste modningsfasen. Altså finn en sørhelling for å få mest mulig lys på druene dine.

For det andre er det lurt å finne en plass hvor druene dine kan få mye varme. Siden lys og varme ofte henger sammen, så vil en sørhelling hjelpe deg et stykke på vei. Hvis du i tillegg lar plantene stå tett mot strukturer som varmes opp av sola og som magasinerer varmen gjennom dagen slik at temperaturen om natten også holdes noe høyere. En drueplante mot en sørvegg får betraktelig mer varme enn en plante på friland. Så mye mer at det generelt ser ut til at de modner 2-3 uker før. Steiner av en viss størrelse magasinerer og avgir varme så hvis du kan plante druer mot en sørvendt bergvegg vil de også få fortrinn. Man kan også prøve seg med mørkt jorddekke, men det er usikkert om dette har en effekt.

For det tredje er det viktig å unngå vind. Dette kan man ordne med leplanting men man bør også tenke på å settte radene med vindranker nærmest mulig vinkelrett på den vanligste vindretningen slik at i den første raden bremser for den neste.

Hvis man kan oppfylle en eller flere av disse kriteriene for lokalisering, vil plantene ha et godt utgangspunkt og gjennomsnitts antall døgngrader vil bli høyere enn for området som helhet. I Bergen kan det bety forskjellen på modne druer eller ikke.

Det finnes også en rekke andre tiltak som man kan gjøre med selve plantene for å fremme modning. Det være seg planteavstand, klippemetoder, tildekking og tynning. Dette vil jeg komme tilbake til etter hvert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar