Vin fra vest

Søk

søndag 6. mars 2011

Druer fra stiklinger 2

Det kan synes som om jeg var litt for bombastisk i mitt innlegg om vedete druestiklinger. Man kan gjøre tiltak utover det aller enkleste som faktisk vil få konsekvenser for resultatet. Det er altså ikke bare å stikke dem rett i jorda og lene seg tilbake. Det kan gå greit, men resultatet blir bedre med litt ekstra innsats

For det første ser jeg at selv om jeg får røtter på mine stiklinger når bladene kommer først så får det konsekvenser ved at den oppbygde næringen brukes opp. Veksten i skuddet stopper opp etter de første bladene, og det kan ta lang tid før den kommer igang igjen selv om røttene begynner å vokse. Dette kan forplante seg utover i vekstsesongen slik at stiklingene får svak vekst gjennom sommeren og således går dårlig rustet vinteren i møte. Det er nok derfor et poeng å få frem røttene først. Eller i hvert fall så fort som mulig.

For det andre kan det se ut som de som har peiling anbefaler litt lenger stiklinger enn det jeg har brukt å ta. Mine stiklinger har vært fra 20-25 cm mens anbefalingene fra de proffe er fra 30 til 45 cm. Disse har nok mer opplagsnæring og flere knopper i tilfelle en eller flere svikter. Det er imidlertid noe mer upraktisk å styre rundt med halvmeterlange kvister i stua. Kortere stiklinger er i alle fall lettere å finne plass til.

For det tredje er det lurt å ta stiklinger fra den basale delen av et fjorårskudd. Siden røttene utvikles raskere fra knoppområder og knoppene sitter tettere helt basalt virker dette fornuftig.

For få dette til må man først få planten til å danne kallus. Dette er udifferensierte celler som planten danner rundt sårflater. Disse dannes raskest hvis temperaturen er rundt 27-28 grader. Under ideelle forhold kan det ta rundt en uke, men hvis man prøver seg med vanlig romtemperatur (rundt 20 grader) tar det fort 6 uker.
Først når planten har dannet kallus kan røttene differensiere videre fra det kalluserte området. Når selve rotveksten kommer igang trenger ikke temperaturen være så høy. Stiklingen må selvfølgelig også holdes fuktig.

Bilde av den nederste delen av en druestikling. Snittet er gjort tett mot basis av fjorårskuddet.
De hvite utvekstene mot barken er kallus som består av flerpotente celler. Røttene vokser videre fra disse områdene. 

Siden vi vil at røttene skal komme før skuddene er det lurt å heve temperaturen bare i rotsonen. Dette kan man gjøre ved å sette pottene på en varmematte som varmer opp jorden mens luftemperaturen holdes relativ lav. Det er jo ikke alle som har varmematter, men de fleste av oss har varmekabler på badet. Her vil lufttemperaturen på de øverste knoppene dessverre også være relativt høy slik at de også vil utvikle seg  raskt, men det hjelper i hvert fall på. Det synes også som om kalluseringen går betraktelig raskere i stiklinger som er tatt fra den helt basale delen av et fjorårskudd.  Har testet dette selv og fått fine kallus på stiklingene etter bare en uke. Spesielt på de skuddene tatt fra basale deler av fjorårskuddet. Nå gjenstår det å se om røttene kommer tidsnok til at veksten ikke stopper opp.

2 kommentarer:

  1. Fikk et par stiklinger (av den enkleste sorten..) av deg på Landås-foredraget - takk! Satte de på badegulvet i vann. Kallus ble det, men ikke røtter enda. Men så brøt knoppene frem. Valgte da å plante i jord og flytte til kaldere vinduskarm. Men forstår ut fra det du skriver, at det ideelt sett skulle vært røtter først? Er det noe mer jeg kan gjøre for å optimalisere veksten fremover??

    SvarSlett
  2. Hei, tror det varierer litt fra sort til sort hvor lett de får røtter når de står i vann. Hassansky sladki som er den tøffeste sorten, har brukt å få røtter før jeg setter dem i jord, men det er ikke et absolutt krav. Sannnsynligvis utvikles røtter også mye lettere i lett, fuktig jord fordi det da kommer oksygen til.
    Det som er sikkert er at det må dannes kallus for at det skal bli røtter så hvis stiklingene dine har fått det, så er det en god begynnelse. Hvis du setter det i fuktig jord og det ikke står for varmt eller i direkte sollys i begynnelsen, så bruker det å gå greit. For å hindre at jorda blir for kompakt og oksygenfattig er det ofte lurt å bruke sandtilblandet jord og i hvis man har næringsfattig såjord hindres soppveksten som ofte kommer i fuktig næringsrik jord. Hvis du har en gjennomsiktig plastpotte, kan du se når røttene kommer og sette planten i mer lys etter hvert. Noen ggr er røttene også synlig i hullene under. Men et godt tegn på at planten har fått røtter er at den fortsetter å vokse forbi de første 4-5 bladene som allerede lå ferdigdannet inne i knoppen. Et enda bedre tegn er det når tuppen av skuddet bøyer seg litt i enden. Det tyder på at det er i rask vekst. Hvis bladene blir fort slappe etter at de har kommet i jorda kan du forsøke å sette stiklingen tilbake i vann og se om den kommer seg.

    SvarSlett