Vin fra vest

Søk

søndag 30. august 2015

Veraison 2015

Vi nærmer oss raskt september. Selv om langtidsvarselet lover relativt godt


og august har vært den beste måneden denne sommeren, er det tydelig at det er begrenset hvor mye tapt voksetid som kan tas igjen på sensommeren. Denne rapporten vil således kunne bli særdeles kort. Jeg får kompensere med å skrive mer om hver sort...

Skandia i potte
Jeg har noen druestokker som står i store potter. Disse kan tjuvstarte i drivhuset før jeg setter dem ut når nattetemperaturen går over 10 grader en gang i mai/juni. Dette har jeg tenkt kunne være praktisk for litt marginale sorter som jeg ønsker å beholde mtp krysninger. Pga de har begrenset med plass vil de selvfølgelig bære mye mindre.
Hvorfor jeg har en Skandia i potte passer kanskje ikke helt inn i denne forklaringen siden de er blant de tidligste druene jeg har, men alt man gjør trenger vel ikke alltid å være like fornuftig.
Skandia i potte blomstret fom 2705 i drivhuset. Jeg trodde blomstringen gikk bra, men som du ser er det ganske mye "hens and chickens" noe som tyder på dårlig pollinering. Det kan jo være at Skandia er en dårlig pollensort.
Tanken var altså å sette ut Skandia når nattetemperaturen kom over 10 grader. Problemer var bare at det aldri skjedde, Til slutt måtte Skandia og en anne pottet drue (Madeleine Sylvaner) ut av drivhuset for å gi plass til Queen of Esther, Schuyler og Kosmonaut som stod mer eller mindre på stede hvil etter knoppsprett. Dette var 12 juni. Begge plantene ble plasser inn mot husveggen for å stå mest mulig lunt, men det hjalp ikke så lenge gjennomssnittstemperaturen uken etter var under 10 grader. Det gikk som det måtte gå. Skandia og Madeleine Sylvaner trodde høsten var på vei, slutte å vokse og begynte å kaste bladene.
Som kan se av bildet er årsskuddet forvedet for lenge siden. Det du ikke kan se er at det bare sitter to små, avblekede blader igjen på tuppen av årskuddet. Druene har 14-15 Brix, men vil nok aldri komme noe høyere.
Grei lærdom det der. Det straffer seg å utsette druer i god vekst for lave temperaturer.

Hasansky sladki mot vegg i Hardanger 160815
Neste drue med fargeskifte skjedde først forrige helg (1608). Jeg har noen druestokker i Hardanger som nå begynner å nærme seg 10 år gamle, Som du kan se av bildet over er det såvidt antydning til farge Hasansky sladki, Ifjor noterte jeg fargeskifte 2707, men det var jo et eksepsjonelt år og druene ble plukket allerede 3008,


Hasansky sladki 270714
I 2013 ble druene i Hardanger høstet 5. oktober. Når skjedde fargeskiftet den gang?

Hasansky sladki 18.08.13

Jeg ble litt positivt overrasket når jeg så dette, men som du kan se av bildet er nok denne obsarvasjonen gjort noe senere mtp utvikling av bærene. Jeg vil tro at fargeskifte startet reelt sett i hvert fall en uke før. Således ligger nok sannsynligvis druene mot vegg i Hardanger cirka en uke etter 2013-skjema.

Til slutt, tilbake til Skandia i Bergen (Har ikke Hasansky sladki med druer i Bergen i år, men det er en annen historie). I dag våget jeg meg ut i hagen mellom regnbygene (Kort tur) for å inspisere og endelig kommer det indikasjoner på at druene kan komme til å skifte farge i år.
La meg understreke; disse druene har ikke stått på friland uten betydelig hjelp. Rundt samme tid som Skandia i potte trodde det var i ferd med å bli vinter gikk jeg til innkjøp av 0,2 mm fuktsperre på nærmeste byggvare og byttet vekstduken med plast. Plasten forankret jeg til jorda med 30 cm lange biter med stålwire som satte ned i jorda som bøyler. Plasten ble lagt over rekken som et telt og på varme dager åpnet jeg telt-tunnellen i begge ender for å forhindre overoppheting. Effekten av tiltaket var synlig etter bare et par dager. De varmehungrige druene vokste hurtig og Skandia startet blomstringen tre uker senere rett før jeg dro på sommerferie. Jeg måtte åpne tunnellen i begge ender fordi jeg da ikke hadde mulighet å justere ved plutselig høye temperaturer. Dessverre ble dette etterfulgt av nye tre uker  med kaldvær og regn.
Med idag er altså fargeskifte igang.
Skandia 300815
Skandia og Hasansky sladki følger hverandre noenlunde i modning selv om Hasansky sladki som regel ligger et lite steg foran. Sånn sett kan det virke som om druene i Bergen år ligger 3 uker etter et "normalår" som 2013. Neste år bør nok plasten på allerede 0106 hvis mai svikter for å kunne ta igjen tapt tid,


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar