Vin fra vest

Søk

onsdag 7. mars 2012

Poding 2

Da jeg skulle prøve meg på poding valgte jeg en metode der man poder vedet stikling på vedet stikling. Det består ganske enkelt av at man kutter av kvister fra druene i hvilefase som man ville gjort hvis man skulle tatt stiklinger og føyer disse sammen. Det er dette som gjøres når druer skal podes kommersielt.
Jeg vil her beskrive metoden slik den anbefales av Lon Rombough. Man bør velge kvister som har samme diameter slik at de vekstsonene overlapper. Skråskjæring gjør at kontaktsonen mellom de to kvistene blir bedre og skal øke sannsynligheten for at det lykkes. Når du kutter dine podekvister må du bruke en skarp kniv med et rent blad. Deretter bindes eller stiftes endene sammen. Knoppene på rotdelen fjernes med en kniv eller vippes bare av med en negl. Dernest legges de sammenføyde podekvistende varmt og fuktig for å få dannet kallus.
For å få til rask kallusdannelse har jeg ganske enkelt rullet stiklinger og podekvister inn i fuktig avispapir, puttet dette i en plastpose og lagt det på varmekablene på badet. Hvis man skrår pakken litt slik at den fremtidig rotenden hviler på gulvet er det med på å sørge for at dette området får godt med varme. 27-28 grader gir best resultat, og hvis badet ditt holder 22 grader er gjerne gulvet så varmt (I hvert fall hvis huset er dårlig isolert....) Selve kallusdannelse tar cirka 14 dager, men dette varier fra sort til sort. Noen sorter danner tydelig kallus etter en uke, mens andre er uendret etter 3-4 uker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar