Men det kjennes som en dobbel straff for en dårlig sommer. Først skal en miste årets potensielle avling til en våt sommer og i samme slengen ødelegges neste års avling. Dette spesielle problemet synes ikke så utbredt østpå. Men det kan virke som at vi må i påvente av å finne den perfekte druer, bør finne en litt irrasjonell sort som alltid setter mye blomster uansett hva som skjedde året før og slik at det i alle falle blir avling de få somrene hvor været virkelig slår til.
Her har Rondo stukket seg frem som en spesielt irrasjonell drue. Den blomstrer villig vekk selv om planten er liten og fjoråret var kaldt og vått. Beta kommer også med rikelig blomster. Dessverre er det ikke varmt nok på friland hos meg for at noen av disse modner. Zilga har vært en gedingen skuffelse de siste par årene og i år har den blitt helt oppspist av hagesnegl igjen. Alioshenkin klarer knapt å få noen primærknopper gjennom vinteren og klasene fra disse er trasige greier. Nordica, Sukrie og Supaga har også skuffet. I Hardanger har Hassansky sladki og Skandia gitt godt med blomster mot vegg, men i Bergen har de vært beskjedne. Der er plantene en del mindre så det kan være de kommer senere, men jeg begynner å lure...
Det er jo kjekt at plantene vokser og at bladverket blir stort og fint, men det er begrenset hvor godt det er med dolma i lengden.
Et lyspunkt. Druer mot vegg i Hardanger funker utmerket. Hassansky sladki begynte å blomstre allerede 30.06. Så vidt jeg husker er det ny bestenotering og det gir gode muligheter til at druene får utvikle seg gjennom sommeren.
Hassansky sladki blomstrer ute i juni! |
Endelig er Varduva og Somerset Seedless såvidt i blomst. 10 dager etter fjoråret som også var sent. Får håpe frosten kommer seint i høst.
SvarSlettHeisan! Snublet over blogen din da jeg søkte etter en drue.
SvarSlettVet du om druen som selges som "Troll" er den samme som "Trollhaugen"?
Og så har jeg et spørsmål for min egen del. Fikk en gang drueavkapp fra en person som hadde fått en plante av en fagperson tilknyttet enten botanisk hage eller noe i den duren. Var noe uklart. Det var påstått at den var Kanadisk, og at den het Nordica. Har du hørt om den? Det har slått meg at det muligens kan være en navneforvirring, og at det er Scandia. Jeg har dessverre ingen mulighet for å spørre der jeg fikk den. Bærene skal ha en smak som minner om Jucyfruit, men jeg har bare fått avling på den en gang, for to år siden, og da forsvant bærene litt for fort til at jeg kan si sikkert at det er den. Jeg linker til Facebook-innlegget der druesorter ble diskutert. Ser at jeg tok feil i forhold til at Troll var den samme som Zilga. Hilsen Gunn
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151500420975598&set=gm.630257460326573&type=1&theater
Hei, jeg har lurt på akkurat de samme tingene som deg og har kommet frem til følgende.
SvarSlettTroll ble solgt i en kort periode og kom fra en bestemt planteskole på sørøstlandet. Det dreier seg imidlertid om Zilga som ble gitt et nytt navn. Eller det var i alle fall det jeg trodde frem til i dag. Et kjapt søk gir meg denne oversikten på Vestby plante skole: http://www.vestby-planteskole.no/sortiment/frukt-og-baer/. Der selger de både Troll og Zilga. Kanskje de kan svare på dette spørsmålet. Som en anekdote til denne historien kan jeg si at jeg hadde tre Zilga planter hvorav en var en "Troll-Zilga" og overraskende så visnet denne helt tilbake denne vinteren. Kanskje ikke så overraskende hvis det IKKE er Zilga.
Trollhaugen er en spisedrue fra Minnesota krysset frem av Elmer Swenson som også står bak en rekke herdige druesorter for kalde vintre. Felles for dem alle er imidlertid at de liker varmere somre enn det vi kan skilte med på vestlandet. Trollhaugen klarer seg fint i Bergen og gir tidvis modne druer mot vegg. (http://www.winemanager.com/slarsen/Grapebreeders/ES_parent.htm) Litt artig drue å ha i Bergen selvfølgelig. Ikke kalt opp etter Edvard Griegs fødested imidlertid, men et vintersportsted i Wisconsin (med fokus på Troll,IKKE Grieg)...
Nordica er også et lite mysterium (http://www.kyttalanviinitila.com/english/varieties.shtml og http://northernwinework.com/cms/uploads/Special%20Extras/dishlersarticle2.pdf). Jeg har ikke hørt at den er fra Canada , men fra Baltikum. De få gangene jeg har fått modne druer har de blitt fiolette, ikke blå og de ligner på bildet fra Mesterhagen (http://mesterhagen.no/hagetips/tips/baer_frukt_urter_og_gronnsaker/frukt/druer/).
Skandia er det i hvert fall ikke. Det er tydelig forskjell både i vekst og druer. Skandia kan fås kjøpt av Arild Syversen som fikk stiklinger fra han som krysset den frem, Tom Plocher. Det var faktisk Syversen som fikk æren av å "døpe" denne druen.
Håper dette var mer til hjelp enn forvirring.
Tusen takk! Dette var til stor hjelp.
SvarSlettNordica-avleggerne mine fikk jeg fra en eldre mann som ikke hadde historien helt klart for seg. Jeg håper bare det er Nordica, og ikke rotet sammen med noe annet.
Nå er det jo en hel del tøffere forhold på Jessheim enn hos deg, så de druene som ikke fungerer hos deg tror jeg at jeg dropper å teste ut. Jeg har hatt hell med Hansaski S., Nordica og Zilga. Sukribe har jeg greid å ta livet av. Har kjøpt inn noen nye i sommer som skal testes ut, men begrenset hva man får gjort i en villahage.
Jeg har en venn (Kenneth) som har Troll oppetter en låvegegg. Skal forsøke å få en avlegger, så man kan sammenligne. Ellers synes jeg nok den ene drueplanta ligner den andre.
Må si du har samlet deg en imponerende kunnskap om druer!
Hilsen
Gunn