Vin fra vest

Søk

søndag 17. juni 2012

Status per 170612

Det har vært en vår på det jevne. Ikke spesielt varmt med mye sur nordavind i hagen, men mye fin sol Regnet nå er tilbake så da er tiden for gjøre opp foreløpig status innendørs. Ifjor regnet det mer eller mindre kontinuerlig i den samme perioden. Lokalklimatiske tiltak med varmemagasinering har sannsynligvis liten effekt i regnvær.

Antall døgngrader eller degree days er en vanlig måte å summere varme og er regnet som en god indikator på hvor godt drueplantene utvikler seg en sesong. Vanligvis summerer man snittemperaturen per døgn-10 for druer fordi de fleste druevarianter ikke vokser under 10 grader celsius (DDG-10). En del varianter med amurensis i seg vokser imidlertid også ved lavere temperaturer, anslagsvis over 7 grader celsius. Jeg regner også ut indikatoren DDG-7 for å se om den passer bedre for disse sortene.

I Bergen (Florida) til nå er 105 DDG-10 og 230 DDG-7. Til sammenlikning var DDG-10=150 og DDG-7= 354 på samme tid ifjor. Selv om indikatoren tilsier at det druene skulle ha kommet mye lenger i utviklingen ifjor enn i år. Ser ikke det ut til å stemme.

En annen indikasjon på at døgngrader fra den lokale meterologiske stasjonen alene ikke er godt nok er dato for spiring. Vanligvis skal ikke knoppene på drueplantene spire før etter 20 til 25 DDG-10. I år spirte mange varianter både rene vinifera og hybrider FØR døgngjennomsnittet i det hele tatt nådde 10 grader. Dette skyldes nok høyere lokale temperaturer på grunn av lokalklimatiske tiltak i kombinasjon med sol. Ifjor var det motsatt.
Rondo og Alioshenkin 30.06.2011

Queen of Esther 12.06.2012

Både gamle og nye planter ser ut til å ha utviklet seg ganske bra. De fleste har nådd streng to hvilket betyr at de i hvertfall har vokst 30 cm. Noen sorter slik som Hassansky sladki og Zilga ligger imidlertid klart foran.

I sum for en vel si at en ikke skal se seg blind på døgngrader. Mye sol kan kompensere for relativ lav luftemperatur. Det hjelper i alle fall på humøret...

Det skal bli spennende å se når blomstringen kommer igang. Tror nok den ligger en måned frem i tid på friland, men i drivhuset ligger det an til snarlig blomstring av Schuyler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar